8 tipov pre výber dokonalej pohovky

Výber pohovky je jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktorému čelíme pri zariaďovaní obývacej izby. Predstavte si, koľko vášho domáceho života sa sústreďuje okolo tohto kusu nábytku. Oddych po práci alebo cez víkend, pozeranie televízie, návštevy priateľov a rodiny... Všetky tieto aktivity sa odohrávajú na pohovke. Pred investíciou do tohto kľúčového kúsku nábytku si teda prečítajte dizajnérske tipy, ako si vybrať perfektnú pohovku pre váš domov.

1. Zvážte svoj životný štýl

Predtým, ako sa ponoríte do zvažovania rôznych štýlov pohoviek, nájdite si chvíľu aj na zváženie svojho životného štýlu a toho, čo budete od pohovky vyžadovať vo vašom každodennom živote. Ak máte domáce zvieratá alebo deti, môže byť dobrá voľba látkové čalúnenie odolné voči škvrnám. Ak je vašim primárnym cieľom oddych a pohodlie, možno by ste sa mali pozrieť po pohovkách s nastaviteľnými opierkami a rôznymi polohami. Ak sa pustíte do nakupovania so zoznamom takýchto priorít, rozhodovanie bude oveľa jednoduchšie.

2. Určite orientáciu pohovky

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvní výber pohovky, je jej orientácia v priestore. Bude pohovka umiestnená pri stene alebo bude umiestnená v strede miestnosti? Ak ste sa rozhodli pre rohovú sedačku, kde umiestnite rohový diel? Poznanie týchto detailov pomôže eliminovať všetky druhy sedačiek, ktoré sú do vášho priestoru nevhodné.

3. Zmerajte a zmerajte znova

V tomto kroku je možné urobiť veľa chýb, takže sa uistite, že presne viete, aká veľká alebo malá pohovka sa do vášho priestoru zmestí, vrátane dĺžky, šírky a výšky. Je tiež dôležité zmerať vaše dvere a chodby, pretože aj keď môže mať pohovka ideálnu veľkosť pre obývačku, nemusí sa zmestiť napríklad cez vchodové dvere.

4. Buďte selektívni pri type poťahovej látky

Správny výber poťahovej látky alebo kože pre váš životný štýl je veľmi dôležitý. Ako už bolo spomenuté, ak máte domáce zvieratá alebo malé deti, je rozumné zvoliť si kvalitnú tkaninu. Je tiež nevyhnutné preskúmať kvalitu poťahovej látky alebo kože, ktorá sa vám páči, vrátane kódov čistenia a odporúčaní na údržbu.

5. Vyberte si farbu, ktorá sa hodí k vášmu priestoru

Toto je jedno z najväčších rozhodnutí, ktoré vás čaká. Existuje toľko rôznych smerov, ktorými sa môžete vydať, od jasných tónov až po detailné vzory alebo neutrálne tóny. Nie je nič zlé ani správne, je dôležité, aby ste farbu mali radi.

6. Vyberte si štýl, ktorý sa hodí k vášmu domovu

Samozrejme, ďalšou zložkou, ktorú treba mať na pamäti, je existujúci nábytok vo vašom obytnom priestore. Ak majú vaše taburetky či konferenčný stolík tradičný štýl, odporúčame vám, držať sa rovnakého štýlu. Rovnako, ak je váš domov modernejší, odporúčame držať sa moderného štýlu aj pri výbere pohovky. Ak je to však pre vás komfortné, môžete samozrejme miešať a spájať štýly, pokiaľ bude konečný výsledok súdržný a príťažlivý.

7. Otestujte podsedáky

Vankúše na sedenie sa vyrábajú v rôznych tvaroch a veľkostiach. Ak nakupujete kúsky pre pohodlné bývanie, samozrejme, že je pohodlné sedenie tiež dôležité. Ak však kupujete formálne sedenie, možno budete chcieť použiť pevný vankúš, ktorý udrží tvar.

8. Pozor na opierky

Opierky sú často posledné, na čo myslíme, no nemalo by byť. Opierky sú rôzne – okrúhle či hranaté, polohovateľné či pevné. Existuje nekonečné množstvo možností, ktoré ponúkajú rôzne výhody. Je preto dôležité ich otestovať a uistiť sa, že spĺňajú vaše potreby.